KA Pleje er en ny branche- og arbejdsgiverforening, som er etableret med det formål at rumme de virksomheder, der arbejder inden for kommunernes fritvalgsområde, som er ældres mulighed for at vælge mellem privat eller offentlig hjemmehjælp.
“Vi har virksomheder, der har ønsket en overenskomst inden for fritvalgsområdet, og det ser nu ud til at lykkes at få en aftale med FOA efter flere måneders forhandlinger. Desuden har virksomhederne haft et ønske om at samle sig i en brancheforening, så de sammen kan udvikle branchen, bl.a. i forhold til prispolitik og uddannelse,” siger Karsten Høgild, der er direktør i Kristelig Arbejdsgiverforening og nu også i KA Pleje, der er en sidestillet organisation til KA.
De to organisationer, KA og KA Pleje, er fremover organiseret i den nystiftede hovedorganisation Kristelige Arbejdsgiverforeningers Hovedorganisation (KAH). For at kunne indgå en aftale om overenskomst med FOA har den nye struktur for de kristelige arbejdsgivere været nødvendig.
Markedet vokser
I dag er der ca. 200 virksomheder, der arbejder inden for fritvalgsordningen. Men antallet er stigende, idet kun knapt halvdelen af landets kommuner er i gang med at tilbyde borgerne fritvalg.
“Der er ingen tvivl om, at antallet af virksomheder stiger, og der på dette område bliver et stort marked. Vi vil selvfølgelig gerne, at virksomhederne bliver organiseret, så vores holdninger og værdier bliver udbredt på arbejdsmarkedet,” siger Karsten Høgild.
Ny bestyrelse
Som KA Plejes første formand blev Vibeke Haaning valgt. Hun ejer Blæksprutten Pleje i Hjørring med 80 ansatte.
Til bestyrelsen er også valgt Carsten Nielsen, C.N. Rengøringsservice i Randers og Maria Jensen, ‘God service’ i Otterup.
Bestyrelsen vil først og fremmest arbejde for ensartethed i kommunernes prisfastsættelse af ydelserne i fritvalgsordningen. Desuden vil den søge indflydelse på uddannelsen af medarbejdere indenfor pleje og omsorgsområdet.