-

KA Pleje-formand om ny ældrelov: Politikerne har lyttet til os

KA Pleje har været og er stadig dybt involveret i arbejdet med Ældreloven, og vores aftryk er i den grad til at øje på, understreger Hans Jensen i sin formandsberetning.  

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

”Vore synspunkter og anbefalinger har mødt stor forståelse og interesse fra de politiske beslutningstagere, og vi har gennem hele processen haft til formål at sikre, at de private leverandører i ældreplejen kunne konkurrere på lige vilkår med de kommunale tilbud," sagde KA Pleje-formand Hans Jensen på generalforsamlingen. Foto: Lars Salomonsen

KA Pleje har spillet en aktiv og afgørende rolle i udformningen af Ældreloven, der træder i kraft den 1. juli 2025. Det glædede Hans Jensen sig over i formandsberetningen på KA Plejes generalforsamling, der holdes i dag fredag den 7. marts.   

”Vi har været og er stadig dybt engageret i arbejdet med Ældreloven. Fra begyndelsen har KA Pleje haft et tæt samarbejde med ældreminister Mette Kierkgaard og flere af de ledende politikere på området. Vi har aktivt deltaget i møder og løbende sendt kommentarer og notater til de relevante udvalg i Folketinget,” sagde Hans Jensen og fortsatte:

”Vore synspunkter og anbefalinger har mødt stor forståelse og interesse fra de politiske beslutningstagere, og vi har gennem hele processen haft til formål at sikre, at de private leverandører i ældreplejen kunne konkurrere på lige vilkår med de kommunale tilbud.”

Flere sejre
KA Pleje har haft en håndfuld fokusområder i forbindelse med arbejdet med Ældreloven.

”Et af de vigtigste punkter for os har været at sikre en fair og gennemsigtig afregning af timepriser. Vi har opnået, at der nu skal ske en genberegning af timepriserne, baseret på de faktiske regnskabstal for det forgangne år. Det betyder, at private leverandører vil kunne få efterbetaling, hvis timepriserne er blevet fejlagtigt beregnet af kommunerne. Det er en vigtig sejr for os, da den tidligere praksis med fastsatte timepriser kunne resultere i økonomisk pres for de private aktører, hvis kommunerne lavede fejl i beregningen,” sagde Hans Jensen.

”Vi har også fået gennemført en fast procentsats for overheadomkostninger, hvilket betyder, at de private leverandører får en økonomisk buffer til at dække nødvendige administrationsomkostninger. Det er et nødvendigt skridt for at undgå, at private leverandører påtager sig for store økonomiske byrder, som kunne gå ud over kvaliteten af plejen,” sagde Hans Jensen og tilføjede:

”På nuværende tidspunkt diskuteres procentsatsen stadig, men vi har været aktive i at presse på for, at den endelige procentsats ikke bliver for lav. Vi har foreslået en fast overheadsats på 20 procent, men vi afventer en analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der skal hjælpe med at fastlægge den præcise sats.”

Hans Jensen glædede sig også over, at der etableres en kontrolenhed under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

”Det er en klar gevinst. Enheden vil håndtere klager fra både leverandører og borgere vedrørende timeprisberegning og konkurrenceregler. Vi ser dette som et skridt mod øget gennemsigtighed og retfærdighed i systemet, da det giver private leverandører en mulighed for at få deres sag behandlet hurtigt og effektivt, hvis de oplever fejl i kommunernes beregninger,” sagde han og fortsatte:

”En anden central kamp for os har været at sikre, at borgerne fortsat har frit valg til at vælge private leverandører i alle aspekter af ældreplejen, herunder sygepleje, rehabilitering og forebyggelse. Selv om der stadig er udfordringer, især i forhold til de sygeplejeydelser, som er dækket af Sundhedsloven, har vi haft flere møder med ældreministeren, og vi forventer, at ministeriet vil sende en orienteringsskrivelse til kommunerne, som præciserer, at de private leverandører også kan udføre delegerede sygeplejeydelser. Dette er et punkt, vi fortsat arbejder intensivt på.”

Overenskomstforhandlinger lige om hjørnet
2025 er også året, hvor KA Pleje skal forny overenskomsten med FOA, der har peget på flere vigtige områder, som de ønsker at diskutere:

”FOA har udtrykt ønske om, at den ekstraordinære lønforhøjelse, som blev givet til de kommunale ansatte i hjemmeplejen, også skal afspejles i vores overenskomst for de private leverandører,” sagde Hans Jensen og fortsatte:

”Der er ligeledes behov for afklaring af EU-domstolens dom, der omhandler overarbejde for deltidsansatte. Det er et område, som vi skal forholde os nøje til i de kommende forhandlinger. FOA ønsker desuden at fokusere på, hvordan vi kan sikre bedre muligheder for at løfte ufaglærte medarbejdere til at blive faglærte. Vi har allerede set, hvordan nogle kommuner har øget deres fokus på videreuddannelse, og vi er åbne for at finde løsninger, som giver medarbejderne de bedste forudsætninger for at udvikle deres kompetencer,” sagde Hans Jensen.

Del denne artikel: