Et flertal uden om regeringen vil nu bede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) indlede en undersøgelse, der skal vise, hvor udbredt presset for at melde sig ind i bestemte fagforeninger er. Det skriver Berlingske.
Kravet fra politikerne kommer i kølvandet på en sag fra Københavns Lufthavn, hvor en SAS-medarbejder blev truet til at melde sig ind i 3F. Vikaren, som var medlem af ingeniørernes fagforening IDA, optog truslerne på en lydfil. Sagen førte til flere arbejdsnedlæggelser i lufthavnen, og siden er vikaren blevet sygemeldt og kommer ikke tilbage til sit job.
“Vi oplever hver dag, at der er mennesker på det danske arbejdsmarked, der bliver mobbet og truet. Vi synes, at der skal fakta på bordet for at få afklaret, hvilket omfang det har,” siger Hans Andersen, beskæftigelsesordfører i Venstre, til Berlingske.
Tilsvarende sager om mobning og chikane har været fremme hos blandt andre Danish Crown og Falck, ligesom faglige klubber rundt i landet har understreget, at deres kolleger skal være medlem af 3F. Det sker, selv om en dom fra menneskerettighedsdomstolen i 2006 fastslog, at ingen kan tvinges til at være medlem af en bestemt fagforening.
Minister klar til møde
De Radikale, der er en del af regeringens parlamentariske grundlag, ønsker også at få belyst omfanget af chikane, trusler og mobning.
“Vi skal finde ud af, om der skal politisk handling til. For at få afklaret det vil jeg gerne have fakta på bordet og have undersøgt, hvad omfanget er,” siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R) til Berlingske.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard oplyser, at han gerne vil holde et møde med ordførerne fra de forskellige partier om sagen. Flertallet uden om regeringen består af Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Radikale Venstre.